tweety.gif (2643 bytes)

Barblue.gif (1437 bytes)

Syair

guestan.gif (2288 bytes)

 

Syair berasal daripada bahasa Arab, ertinya dalam bahasa Melayu ialah penyair. Syair dalam pengertian puisi dalam bahasa Arab disebut qasidah atau sihir. Sampai sekarang istilah qasidah itu masih popular di kampung-kampung yang gemar akan gambus Arab atau nyanyian-nyanyian dalam bahasa Arab dengan nama qasidah.

      Panjang syair sama dengan panjang pantun, baik kalimat mahupun jumlah suku katanya yang terdiri daripada empat kalimat, masing-masing sejumlah lapan hingga sebelas suku kata.Umumnya sajak sama keempat baris itu: a, a, a, a, tetapi ada juga yang bersajak a, b, a, b, seperti pantun.

        Pada zaman moden ini, manusia sudah banyak yang mempunyai selera yang kritis terhadap sesuatu hasil seni sastera, syair dalam bentuk lma itu tidak mampu lagi mewakili degupan jiwa mereka. Syair moden tidak mengutamakan sajaknya, tetapi pilihan kata teknik dan isinya. dilihat dari isinya, syair hampir sama dengan prosa, ada yang berupa hikayat, roman percintaan, dongeng dan sejarah, ratapan dan pendidikan.

tweety.gif (2643 bytes)

backclr.gif (1972 bytes)Heart.gif (1132 bytes)

Rainbar.gif (2220 bytes)

 

Smiling.gif (1578 bytes)